Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı
Türkiye’de kanser ile ilgili ilk sivil toplum örgütü Prof. Dr. Hamsi Suat Aknar tarafından kurulan “Türk Kanser Tetkik ve Mücadele Cemiyeti”dir. Bu dernek uzun süre yaşatılamamıştır. Kanser konusunda ikinci sivil toplum örgütü 1947 yılında kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu olmuştur. Dernek statüsündeki Kurum 1978 yılında kendi içi organizasyonu ile Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı’nı kurmuştur. Kurucu üyelerin tümü ve kuruluş sermayesi Kurum tarafından sağlanmış, 1998 yılına kadar Ankara’da Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu binasında Kurum’la beraber hizmet vermiştir. 1978-1998 yılları arasında Kurum’un düzenlediği tüm bilimsel aktivitelere ismen katılmıştır. Bu süreçte onkoloji uzmanlık eğitimi öğrencilerine burs desteği sağlamıştır.
Türk çocuk onkolojisinin duayen hocası Prof. Dr. Namık Çevik Ankara’daki çalışma yıllarında gerek Kurum, gerekse Vakıf çalışmalarına aktif destek vermiştir. 1986 yılında Namık Çevik’in Dokuz Eylül Üniversitesi’ne rektör atanmasından sonra Kurum’un İzmir’deki şubesi yanında bir de Vakıf’ın İzmir Şubesi açılmıştır. 2000’li yılların başına kadar Kurum ve Vakıf Ankara’da olduğu gibi İzmir’de de aynı mekanı paylaşmış, birlikte çalışmışlardır.
1998 yılında Prof. Dr. Namık Çevik, Vakıf Genel Merkezi’nin İzmir’e alınması ve Ankara’da Kurum’un gölgesinde kalan çalışmalarına yeni bir yön verilmesi önerisinde bulunmuştur. Bu öneri Vakıf yönetimince kabul edilmiş ve 1999 yılında Vakıf Genel Merkezi İzmir’e alınmıştır.
1999 Vakıf tarihinde dönüm noktası olmuştur. Bu yılda yapılan XIII Ulusal Kanser Kongresi (UKK) ilk kez tek başına Vakıf tarafından düzenlenmiştir. UKK tarihinin de dönüm noktası olan bu kongre sonunda Vakıf ilk kez kendi mali kaynağına kavuşmuştur. Vakıf 2000 yılında da Prof. Dr. Namık Çevik onuruna Pediatrik Tümörler Kongresi’ni düzenlemiştir.
2000-2005 yılları arasında Vakıf, toplumun ve birinci basamak hekimlerinin bilgilendirilme ve bilinçlendirilmesini önceleyen 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinliklerini gerçekleştirmiştir. Sırası ile İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın illerinde “Öğretmenler İçin Kanser Eğitimi” konulu birer günlük seminerler düzenlemiştir. İllerin valilikleri ve milli eğitim müdürlüklerinin katkıları ile her yıl 250-300 öğretmeni kanser konusunda bilgilendirdik. Eğitim verilmek üzere özellikle sınıf öğretmenleri ve biyoloji öğretmenlerini tercih ettik. Denizli, Aydın ve Mersin’de programımıza birinci basamak hekimlerine yönelik “Onkoloji Seminerleri toplantılarını ekledik. Özellikle Mersin’de ildeki tüm pratisyen hekimleri eğitmek üzere planlar yaptık. Aydın ve Mersin’de gece yerel televizyon kanallarında kanser konusunda oturumlara katıldık.
1999 UKK toplantı öncesinde ulusal bir rapor hazırlanan kongre oldu. “21. Yüzyıla Girerken Kanserde Ulusal Sorunlarımız” raporu ne yazık ki aradan geçen 20 yılda güncelliğini korumaktadır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün toplum eğitimine yönelik bir kitapçığını “Kanseri Anlamak” adı ile Türkçeye çevirdik. 5 basım halinde toplam 10.000 adet bastık. Halen Vakfımızda mevcut bu kitapçığı tıp fakültesi, hemşirelik bölümleri öğrencilerine dağıtmaktayız.
2006 yılından sonra 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinliklerine devam edilemedi. Vakfımız 2006-2020 döneminde Başkent Üniversitesi ile birlikte Nörofibromatozus ve Medülloblastoma seminerlerini düzenlemiştir. Medülloblastoma Semineri sevgili hocamız Prof. Dr. Namık Çevik anısına düzenlenmiştir.